Sernik ananasowo-kokosowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm.
2.Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.
3.Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy ok 2 minut. Kiedy masa jest gładka wylewamy ją na kokosowo ananasowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze na godzinę (nie otwierajcie piekarnika, aby nie uciekło ciepło).
4.Wyjęty z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 12 godzin wstawiamy go do lodówki.
Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika wyda sie Wam, że sernik jest jeszcze rzadki. Podczas nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.
Dopiero po wyjęciu z lodówki sernik obkrawamy i zdejmujemy tortownicę
5.Na serniku umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem i zagęstnikiem do śmietany (cukier dodajemy pod koniec ubijania) i posypujemy ją podpieczonymi wiórkami.
Komentarze