Składniki na tortownicę 26 cm.
1 puszka ananasa
2 galaretki cytrynowe
250 g białego mielonego sera
500 g waniliowego lub wiśniowego serka homogenizowanego
żelatyna
słoik wiśni drylowanych
gotowy biszkopt lub z przepisu na 5 jaj
1 duży jogurt naturalny
syrop wiśniowy
1 łyżka cukru pudru
Sernik ananasowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt z 5 jaj. Studzimy i zakładamy na niego obręcz.
2.Ananas osączamy i połowę owoców miksujemy blenderem na gładką masę.
3.Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Do chłodnej, tężejącej galaretki dodajemy zmiksowany ananas i biały ser, mieszamy do połączenia składników, nast. dodajemy pozostały ananas pokrojony w kostkę i masę wykładamy na biszkopt.
4.Wiśnie osączamy z zalewy i mieszamy z serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, ewentualnie barwimy masę syropem wiśniowym. Nast. podgrzewamy odrobinę soku z wiśni i rozpuszczamy w nim 40 g żelatyny ( ilość zależy od producenta, więc można sobie to przeliczyć).
5.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy powolutku masę serową, ciągle mieszając, następnie wykładamy wszystko na stężałą masę ananasową. Dekorujemy wg . uznania.
Komentarze