Sernik ananasowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Kolejny mój eksperyment , który się udał.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 26 cm.
    1 puszka ananasa
    2 galaretki cytrynowe
    250 g białego mielonego sera
    500 g waniliowego lub wiśniowego serka homogenizowanego
    żelatyna
    słoik wiśni drylowanych
    gotowy biszkopt lub z przepisu na 5 jaj
    1 duży jogurt naturalny
    syrop wiśniowy
    1 łyżka cukru pudru

Sernik ananasowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt z 5 jaj. Studzimy i zakładamy na niego obręcz.
  • 2. Ananas osączamy i połowę owoców miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Do chłodnej, tężejącej galaretki dodajemy zmiksowany ananas i biały ser, mieszamy do połączenia składników, nast. dodajemy pozostały ananas pokrojony w kostkę i masę wykładamy na biszkopt.
  • 4. Wiśnie osączamy z zalewy i mieszamy z serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, ewentualnie barwimy masę syropem wiśniowym. Nast. podgrzewamy odrobinę soku z wiśni i rozpuszczamy w nim 40 g żelatyny ( ilość zależy od producenta, więc można sobie to przeliczyć).
  • 5. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy powolutku masę serową, ciągle mieszając, następnie wykładamy wszystko na stężałą masę ananasową. Dekorujemy wg . uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy