Aksamitny, niesamowicie delikatny sernik w smaku przypominający znany batonik bounty.
2 godz.
Składniki:
na ciasto kruche:
250 g maki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę :
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
5 jajek
100 g masła
11/2 szklanki cukru
300 ml mleka kokosowego
150 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
na polewę:
125 g margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
na kulki kokosowo-czekoladowe
1/2 czekolady mlecznej
4 łyżki kokosu
do dekoracji;
gwiazdki i śnieżynki z cukru
1.przygotować ciasto:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść,tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić jej dno ciastem,następnie nakłuć go widelcem,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut,wyjąć z piekarnika i przestudzić.
2.przygotować masę serową:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dalej miksując dodawać stopniowo ser oraz po jednym jajku na końcu dodać mleko,kokos,obie mąki i zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto,ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1 godzinę,wyjąc z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3.przygotować polewę:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,odstawić na bok.
Resztę składników polewy umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu,aż składniki się połączą,zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie wymieszać,chwilkę odczekać by polewa przestygła i zgęstniała,następnie wyłożyć ją na wierzch przestudzonego ciasta.
4.przygotować kulki:
Czekoladę połamać na kawałki włożyć do miseczki i umieścić na garnku z gotującą się wodą tak by jej dno nie dotykało wody i rozpuścić,zdjąć z garnka,wsypać kokos i wymieszać,przestudzić,a następnie zwilżonymi dłońmi lepić małe kuleczki i układać na przestudzonej polewie,dodatkowo wierzch ciasta(ale nie koniecznie)udekorować gwiazdkami i śnieżynkami z cukru.
Komentarze