Sernik Babci Krysi

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tajny (już nie tak bardzo ;)) przepis na sernik Babci Krysi w polewie z serka mascarpone

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na kwadratową formę o boku 24 cm:
    1 kg sera półtłustego, odciśniętego
    300 g cukru pudru
    250 g masła
    10 jajek
    1 op. cukru wanilinowego
    50 g skórki pomarańczowej
    100 g rodzynek
    garść posiekanych orzechów włoskich

    na polewę:
    250 g serka mascarpone
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

    dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    wiórki kokosowe do posypania formy


    CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ser przepuszczamy RAZ przez maszynkę do mięsa wraz z masłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy skórką pomarańczy i/lub migdałami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować