Sernik bananowo-karmelowy

0 (0 ocen)

Do kawki :)

Składniki:

  • spód:
    100 g herbatników
    100 g wiórków
    100 g masła

    masa serowa:
    1 kg sera na sernik
    250 ml śmietany 30%
    4-5 łyżek cukru pudru
    3-4 łyżki żelatyny
    3 banany
    1 puszka masy karmelowej

    wiórki czekoladowe do posypania
    1 kieliszek likieru np. malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik bananowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami i dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać i wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
  • 2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka lub wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę (2 łyżki zostawić) zmiksować z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie z żelatyną.
  • 3. Spód herbatnikowy skropić likierem, a następnie rozsmarować na nim masę karmelową, około 3 łyżki. Na karmelu rozłożyć pokrojone w plastry banany, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować