Sernik bananowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami i dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać i wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
2.Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka lub wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę (2 łyżki zostawić) zmiksować z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie z żelatyną.
3.Spód herbatnikowy skropić likierem, a następnie rozsmarować na nim masę karmelową, około 3 łyżki. Na karmelu rozłożyć pokrojone w plastry banany, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego :)
Komentarze