Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Ustawić piekarnik na 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek, następnie ubić białka mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania wsypać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka pojedynczo. Na koniec dodać mąki i proszek do pieczenia i chwilę jeszcze obijać na mniejszych obrotach. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
2.Masa: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać twaróg i banany rozgniecione widelcem i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać cukier i wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Dodawać jajka pojedynczo miksując, uważając by się nie ścięły. Dodać cukier waniliowy i doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie rozrobić budyń w mleku i dodać go do gotującej się masy szybko miksując gotować jeszcze chwilkę, a gdy masa zacznie gęstnieć wlać na biszkopt.
3.Kiedy masa wystygnie pokroić banany na plasterki, skropić je wyciśniętym sokiem z cytryny i użożyć na masie serowej. 2 galaretki rozpuścić w 0,75 l wody i kiedy zaczną tężeć polać nimi banany. Wstawić do lodówki by całość stężała.
Komentarze