Potrójnie bananowy sernik :) Do masy serowej dodane są zblenderowane banany i budyń bananowy, a na wierzchu ułożone są lekko skarmelizowane banany. Sernik bardzo delikatny, puszysty, równy jak stół :
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko
Masa serowo-bananowa:
500 g mielonego białego sera
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń bananowy z cukrem
2 średniej wielkości banany
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
Karmelizowane banany:
1 duży nie całkiem dojrzały banan
1 łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut. Lekko ostudzić.
2.Masa serowo-bananowa:
Z białek ubić sztywną pianę. Do mielonego białego sera dodać żółtka, cukier, budyń, kwaśną śmietanę i zmiksowane blenderem banany. Wszystko razem krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 75 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Ostudzić.
3.Karmelizowane banany:
Banan pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder, wymieszać, pojedynczo wyłożyć plasterki banana. Chwilę smażyć z jednej strony, po ok. 10 sekundach przewrócić na drugą stronę, smażyć następne 10 sekund. Wyłożyć na wierzch sernika.
Komentarze