Sernik bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, oczyścić i posiekać. Wafle drobno pokruszyć. Wszystkie składniki spodu włożyć do miski, dokładnie wymieszać i wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Czekoladę rozpuścić w misce nad parą wodną.
3.Twaróg zmielić. Miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, mąkę, śmietanę i przestygniętą czekoladę. Masa będzie delikatna i puszysta. Wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać.Wstawić do piekarnika z temp 180*C na 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 *C i piec jeszcze 45 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
4.3 ząbki białej czekolady zostawić do dekoracji a resztę rozpuścić w kąpieli wodnej. Woda pod miską z czekoladą nie może przekraczać temperatury 70*C. Do rozpuszczonej czekolady dodać miękkie masło, wymieszać i rozsmarować na serniku. Posypać wiórkami ciemnej i białej czekolady.
Komentarze