Sernik bez twarogu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - Tłuszcz rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym dodajemy po kolei żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do ciasta cały czas mieszając. Całość zagniatamy a potem dzielimy na dwie części : jedna 2/3 druga 1/3 i wkładamy je do lodówki na ok. 30 min.
2.Masa śmietanowa - śmietanę ubijamy przez kilka minut dodajemy budynie. Dokładnie mieszamy.. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i znowu ubijamy. Do śmietany dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy blaszkę ( 24 x 40 cm ) wysmarowujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na blaszkę wykładamy ciasto (2/3) na to wylewamy masę śmietanową. Z reszty ciasta (1/3) robimy wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu.
3.Pieczemy przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. SMACZNEGO !
Komentarze