SERNIK bez twarogu.

0 (0 ocen)

Nie zawsze SERNIK musi być z twarogiem, prawda :) A jaki jest smaczny mmm ... palce lizać.

Składniki:

  • CIASTO :
    3 szklanki mąki wrocławskiej
    200 g masła Smakowity
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek

    MASA ŚMIETANOWA :
    3 opakowania kwaśnej śmietany 18 % (poj. 400 ml)
    3 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
    1 cukier waniliowy (lub migdałowy)
    6 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bez twarogu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie ciasta. 1. Ciasto - Tłuszcz rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym dodajemy po kolei żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do ciasta cały czas mieszając. Całość zagniatamy a potem dzielimy na dwie części : jedna 2/3 druga 1/3 i wkładamy je do lodówki na ok. 30 min.
  • Utarta masę śmietanową wylewamy na ciasto. 2. Masa śmietanowa - śmietanę ubijamy przez kilka minut dodajemy budynie. Dokładnie mieszamy.. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i znowu ubijamy. Do śmietany dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy blaszkę ( 24 x 40 cm ) wysmarowujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na blaszkę wykładamy ciasto (2/3) na to wylewamy masę śmietanową. Z reszty ciasta (1/3) robimy wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu.
  • Upieczony sernik. 3. Pieczemy przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować