Sernik bezowo- wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Dzielimy na pół , jedną część wkładamy do zamrażalnika na 45-60 min, a drugą wylepiamy formę wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym. pieczemy przez ok 15 min w temperaturze 180 C.
Przygotowujemy masę serową : margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem , następnie dodajemy budyń( proszek) i twaróg .Na koniec łączymy łyżką z ubitymi 5 białkami .Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone i wystudzone ciasto, które pieczemy ok 45 min w temperaturze 170 C.
Białka na bezę ubijamy z cukrem i kisielem na sztywno.
Wiśnie ( mrożonych nie rozmrażamy ) , duże możemy przekroić na pół rozkładamy na masie serowej i przykrywamy ubitą bezą . Na bezę ścieramy resztę ciasta . Pieczemy dalej przez 30-40 min w temperaturze 160 C . Smacznego :)
Porady
Zamiast wiśni można użyć brzoskwinie, truskawki, maliny i owoce mieszane .
Komentarze