Sernik gotowany

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik gotowany na lekkim biszkopcie czekoladowym. Smak sera delikatnie przełamany dżemem z czarnej porzeczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    5 jaj
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1łyżka kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyzka oleju
    Masa serowa:
    1 kg sera
    5 jaj
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    100 ml mleka
    aromat cytrynowy
    Pianka cytrynowa:
    0.5 l smietany kremówki
    połowa opakowania serka mascarpone
    galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    Dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciemny biszkopt:
    Białka oddzielic od żółtek. Ubijamy białka na sztywna pianę. Dodajemy cukier i miksujemy do gładkości. Następnie dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Mąki mieszamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Dodajemy do ciasta, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
    2.Masa serowa:
    Ser łączymy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek i dodajemy do sera. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy do niego ser i cały czas podgrzewamy. Gdy ser zacznie wrzeć dodajemy rozpuszczony budyń w mleku. Gotujemy do zgęstnienia.
    3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do kremówki, miksujemy przez chwile.
    4. Przełożenie ciasta.
    Połowę biszkoptu smarujemy połową dżemem z czarnej porzeczki, wylewamy na to gorący ser. Ser przykrywamy drugą połową biszkoptu, który również smarujemy dżemem. Na koniec wylewamy piankę cytrynową. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.

Porady

Ser mieszamy intensywnie żeby sie nie przypalił. Nie przejmujmy się grudkami, przy dłuższym gotowaniu one znikną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować