Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciemny biszkopt:
Białka oddzielic od żółtek. Ubijamy białka na sztywna pianę. Dodajemy cukier i miksujemy do gładkości. Następnie dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Mąki mieszamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Dodajemy do ciasta, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
2.Masa serowa:
Ser łączymy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek i dodajemy do sera. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy do niego ser i cały czas podgrzewamy. Gdy ser zacznie wrzeć dodajemy rozpuszczony budyń w mleku. Gotujemy do zgęstnienia.
3. Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do kremówki, miksujemy przez chwile.
4. Przełożenie ciasta.
Połowę biszkoptu smarujemy połową dżemem z czarnej porzeczki, wylewamy na to gorący ser. Ser przykrywamy drugą połową biszkoptu, który również smarujemy dżemem. Na koniec wylewamy piankę cytrynową. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Porady
Ser mieszamy intensywnie żeby sie nie przypalił. Nie przejmujmy się grudkami, przy dłuższym gotowaniu one znikną.
Komentarze