Sernik nie wymagający pieczenia, nie ma strachu, że opadnie, nie wyrośnie, a jest równie smaczny jak tradycyjny pieczony. Z rodzynkami, bo taki serniczek jest najlepszy. Przepis na dużą blaszkę 20X35cm
Składniki:
1kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (20g)
2 duże jaja klasy L
0,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kostka margaryny (250g)
325 g herbatników ( duża paczka)
100g masła
Wiórka kokosowe 50g
Rodzynki 100g
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg, cukier, cukier waniliowy zmiksować na gładką masę z jajami. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
2.Mąkę ziemniaczaną rozrobić z mlekiem. W garnku rozpuścić margarynę, dodać masę serową, mieszać, gdy zacznie się gotować, dodać mleko zmieszane z mąką ziemniaczaną i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
3.Spód: 15/20 herbatników odłożyć, a resztę pokruszyć i połączyć z masłem. Wylepić blaszkę do pieczenia ( 20X35cm). Schodzić w lodówce.
4.Do ostudzonej masy serowej dodać odsączone z wody rodzynki i wymieszać. Całość wylać na przygotowany herbatnikowy spód. Następnie na masę serową ułożyć odłożone wcześniej herbatniki
5.Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Wylać ostrożnie na ciasto, tak aby pokryć herbatniki. Na koniec polewę obsypać wiórkami kokosowymi. Całość schodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
Komentarze