SERNIK GOTOWANY

0 (0 ocen)

Sernik nie wymagający pieczenia, nie ma strachu, że opadnie, nie wyrośnie, a jest równie smaczny jak tradycyjny pieczony. Z rodzynkami, bo taki serniczek jest najlepszy. Przepis na dużą blaszkę 20X35cm

Składniki:

  • 1kg sera z wiaderka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy (20g)
    2 duże jaja klasy L
    0,5 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kostka margaryny (250g)
    325 g herbatników ( duża paczka)
    100g masła
    Wiórka kokosowe 50g
    Rodzynki 100g

    Polewa:
    Czekolada mleczna 100g
    2 łyżki masła
    10 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, cukier, cukier waniliowy zmiksować na gładką masę z jajami. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z mlekiem. W garnku rozpuścić margarynę, dodać masę serową, mieszać, gdy zacznie się gotować, dodać mleko zmieszane z mąką ziemniaczaną i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Spód: 15/20 herbatników odłożyć, a resztę pokruszyć i połączyć z masłem. Wylepić blaszkę do pieczenia ( 20X35cm). Schodzić w lodówce.
  • 4. Do ostudzonej masy serowej dodać odsączone z wody rodzynki i wymieszać. Całość wylać na przygotowany herbatnikowy spód. Następnie na masę serową ułożyć odłożone wcześniej herbatniki
  • 5. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Wylać ostrożnie na ciasto, tak aby pokryć herbatniki. Na koniec polewę obsypać wiórkami kokosowymi. Całość schodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować