Prosty przepis z dodatkiem pysznej chałwy. Wolę tą wersję smacznej chałwy gdyż można zajadać się bez opamiętania :)
1 godz. 20 min
Składniki:
1. Biszkopt;
6 jajek (osobno żółtka i białka) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy olejek do aromatu
2. Masa serowa;
1 kg twarogu (w wiaderku)
200 g masła (temperatura,pokojowa)
1 szklanka cukru
4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem ( jeśli bez to dodać 4 łyżki cukru)
1 szklanka mleka
500 g chałwy
Sernik gotowany chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli po trochu dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz oliwę i aromat.Przelać na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut
2.Masło utrzeć w garnku mikserem na puszystą masę,dodać cukier,utrzeć. Żółtka dodawać po kolei po każdym ucieramy. Na koniec dodać ser biały.
3.Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
4.Garnek wstawić na palnik,na mały ogień i cały czas mieszając zagotować masę serową
5.W szklance z mlekiem rozpuścić budyń i wlać do gotującej masy serowej. Całość gotować ok 5 minut.
6.Zdjąć garnek z ognia i dodać pokruszoną chałwę i utrzeć mikserem.
7.Gorącą masę wylać na biszkopt.
Porady
Jeśli mamy ser w wiaderku i jest na opakowaniu napisane,że "nie potrzeba dodawać masła" wtedy kostkę omijamy.
Komentarze