Sernik gotowany inaczej

0 (0 ocen)

Sernik gotowany, jednak bez dodatku mąki czy budyniu. Do zestalenia masy posłużyła galaretka ananasowa. Spód ciasta przygotowany z płatków owsianych i słodkiego kajmaku. Na wierzchu galaretka wiśniowa z musem z rabarbaru. Całość tworzy niezwykle pyszną kompozycję smakową.

Składniki:

  • Spód owsiany:
    500 g płatków owsianych górskich
    400 g masy krówkowej o smaku tardycyjnym (kajmak)
    250 g masła lub margaryny
    5 łyżek mleka

    Masa twarogowa:
    1 kg twarogu śmietankowego 4% tłuszczu (nie wymagający mielenia)
    250 g masła lub margaryny
    5 jajek
    4 opakowania galaretki ananasowej (na 1/2 L wody każde)
    2 i 1/2 szklanki wrzątku

    Galaretka z rabarbarem:
    100 g rabarbaru
    2/3 szklanki wody
    2 opakowania galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody każde)
    1 i 1/2 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik gotowany inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik gotowany inaczej 1. Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni i wystudzić.
  • Sernik gotowany inaczej 2. Do przygotowania spodu tłuszcz rozpuścić, dodać kajmak i mleko. Mieszając, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia. Dodać płatki i dokładnie wymieszać.
  • Sernik gotowany inaczej 3. Przygotowaną masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy przestygnie, włożyć do lodówki do zestalenia.
  • Sernik gotowany inaczej 4. By przygotować masę twarogową, wszystkie opakowania galaretki ananasowej rozpuścić we wrzątku. W garnku rozpuścić tłuszcz. Dodać ser i jajka. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować, mieszając. Następnie dodać przygotowaną galaretkę (może być gorąca lub lekko przestudzona). Dokładnie wymieszać.
  • Sernik gotowany inaczej 5. Wystudzoną masę twarogową lub już tężejącą wyłożyć na przygotowany spód. Formę ponownie włożyć do lodówki, by masa stężała.
  • Sernik gotowany inaczej 6. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać wodą (2/3 szklanki) - gotować 10 min. Lekko wystudzić i zblendować. Oba opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić we wrzątku, dodać mus z rabarbaru - wymieszać.
  • Sernik gotowany inaczej 7. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę twarogową. Ciasto włożyć do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować