Sernik gotowany mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.
Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne).
Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości.
Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ser:
Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
Komentarze