Sernik gotowany na biszkopcie

4.48 (212 ocen)

Pyszny, szybki sernik. Zawsze się udaje.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • Łyżka kakao
    • 4 łyżki mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie)

    Masa serowa:
    • 1 kg sera twarogowego, zmielonego
    • 1/2 szkl. Mleka
    • 1 budyń waniliowy
    • ½ szkl. Cukru
    • 3 jajka
    • 150 g masła
    • 1 op. cukru waniliowego
    • Aromat pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy

Wystaw ocenę:

4.48 (212 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Sernik gotowany na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki. Upiec takie dwa biszkopty, tak żeby było 4 placki. Do ciasta wykorzystamy trzy z nich.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, jajkami, serem i aromatem (ewentualnie skórką pomarańczową). Potem postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć blaty biszkoptów. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi lub pokruszonymi biszkoptami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.

Porady

blaszka 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować