Placki miodowe przełożone białą i czekoladową masą serową, polane roztopioną czekoladą. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu, choć zazwyczaj znika szybciej :)
masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego sera ( u mnie z wiaderka)
3 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki budyniu czekoladowego
aromat waniliowy
Sernik gotowany na miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części. Włożyć na pół godziny do lodówki, po czym upiec trzy placki w formie wyłożonej papierem do pieczenia o rozm 25/30 cm. Piec 15 minut w 180 st.
2.Do garnka wbić jajka,wlać aromat, przełożyć ser i cukier. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu. Następnie odłożyć 1/3 masy serowej i wymieszać z budyniem czekoladowym, a większą część połączyć z budyniem waniliowym. Ponownie zagotować mieszając (masa ma być gęsta).
3.Pierwszy placek miodowy posmarować białą masą serową, przycisnąć drugim plackiem i posmarować masą z budyniem czekoladowym. Położyć trzeci placek i rozsmarować pozostałą masą białą. Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Udekorować płatkami migdałowymi. Wstawić na trzy godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze