Sernik gotowany z truskawkami

0 (0 ocen)

fajny deser na letnie dni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    20 dag margaryny
    2 jajka
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżki śmietany 18%

    Masa:
    1 kg twarogu na sernik w wiaderku
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe na 0,75 l
    1/2 szklanki mleka
    kostka masła

    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    2 dowolne galaretki
    truskawki

Sernik gotowany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy pół godziny, pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Po wystudzeniu smarujemy dżemem.
  • 2. Masa: masło rozpuszczamy w dużym garnku na małym ogniu, mieszając dodajemy cukier, cukier waniliowy i twaróg. Zdjąć z ognia i dodawać po jednym jajku, szybko mieszając. Zagotować, dodać budyń rozmieszany w 1/2 szklanki mleka cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gorącą masę wylać na ciasto.
  • 3. Na wystudzonym cieście układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody.

Porady

Przepis na standardową blaszkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy