Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach)

4.44 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Przepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki.Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg serka na serniki z wiadereczka
    4 jajka
    200 g masła
    1 szkl domowego cukru waniliowego
    3 budynie śmietankowe
    3/4 szkl mleka

    Dodatkowo:
    ok 550 g herbatników pełnoziarnistych
    puszka kajmaku czekoladowego
    3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa sernikowa: do dużego garnka z grubym dnem dodać pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewać na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku. Gdy masa zacznie bulgotać wlać budynie i gotować do czasu aż masa zgęstnieje.

    Foremkę (21x21cm) wyłożyć folia aluminiową, ułożyć warstwę herbatników, posmarować połową kajmaku, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować