Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spodzie

0 (0 ocen)

Kupiłam hibiskus i od razu przyszła inspiracja aby dodać do go masy serowej. Sernik oczywiście jest w wersji fit-100 g to 95 kcal:)

Składniki:

  • Spód amarantusowy:

    25 g amarantusa ekspandowanego
    60 g chocośliwki-najlepiej domowej-ja miałam z dodatkiem kakao
    5 g masła roślinnego

    Masa serowa:

    600 g sera białego chudego
    40 g hibiskusa
    120 g erytrolu
    150 ml mleka 0,5%
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej- 40 g

    Galaretka hibiskusowa:

    20 g hibiskusa
    250 ml wody
    20 g cukru z wanilią
    2 łyżeczki żelatyny

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03frjp2 1. Spód:
    Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło. Dokładnie całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
  • image-0k5j6vl 2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć i dokładnie rozsmarować, wstawić do lodówki.
  • image-0tsekr0 3. Masa serowa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.
  • image-2blplja 4. Do garnka przełożyć ser i dokładnie zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Wstępnie podgrzać i dodać hibiskusowe mleko. Dobrze wymieszać.
  • image-17nag69 5. Wsypać erytrol, dodać żółtka i postawić na ogień. Zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Po raz kolejny dobrze wymieszać i ponownie postawić na ogień, gotować stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Ostawić na bok i lekko przestudzić.
  • 6. Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • 7. Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
    Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.

Porady

Osoby, które nie muszą liczyć kalorii zamiast erytrolu mogą dodać 1/2 szklanki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Ser biały Hibiskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować