Sernik gotowany z malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści,dodać połowę twarogu i zagotować. W drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
2.Mus malinowy należy zrobić z malin,które trzeba zagotować z dodatkiem cukru i przetrzeć przez sito,by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z zimnym musem malinowym.
Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z musem. Powstałą piankę wylać na wystudzony sernik. Blaszkę z ciastem wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić w kostkę. Każdą udekorować bitą śmietaną i maliną.
Komentarze