Sernik "dary lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok. 4 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze pół min.- do chwili połączenia się. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony biszkopt ponczujemy kompotem lub sokiem.
Masa jagodowa:
Żelatynę (25 g) rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Jagody miksujemy. Łączymy z serem, śmietanką, cukrem i olejem, a na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dokładnie miksujemy i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok. 45 min., aby masa zastygła.
Masa malinowa:
Gdy masa jagodowa zastygnie, w identyczny sposób przygotowujemy masę malinową. Przelewamy ją na sernik jagodowy i ponownie umieszczamy w lodówce.
Galaretka czereśniowa:
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy folią spożywczą. Czereśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Wlewamy je do czereśni. Kiedy masa czereśniowa zacznie tężeć, przelewamy ją do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień ( lub, gdy galarteka dobrze stężeje) galaretkę wyjmujemy z tortownicy i układamy na serniku. Wierzch dekorujemy owocami.
Komentarze