Sernik dyniowy

4.5 (164 ocen)

Sernik należy do tych ciężkich, wilgotnych i rozpływających się w ustach. Ma piękny, intensywny żółty kolor. Moi goście byli nim zachwyceni.

Składniki:

  • Spód:
    150g herbatników
    60g stopionej margaryny
    szcz. przyprawy do piernika

    Sernik:
    75 dag sera białego
    1 szkl musu z dyni
    3 jajka
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu
    szcz. przyprawy korzennej

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatniki kruszymy 1. Spód: Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem.
  • Herbatniki mieszamy z masłem 2. Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.
  • Wszystkie składniki na sernik zmiksować 3. Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Herbatniki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować