Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Sernik z dodatkiem musu z dyni ma cudny kolor i niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • ciasto:
    60 gram mąki pszennej
    50 gram cukru
    80 gram masła
    80 gram gorzkiej czekolady
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa serowa:
    2 szklanki musu z dyni
    1 szklanka śmietany 30%
    1 kg białego sera do serników
    1,5 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    6 jajek
    10 dag czekoladowych kropelek
    dodatkowo:
    1/2 puszki masy kajmakowej
    10 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01dtwwq 1. Dynię pokroić i ułożyć na blaszce, następnie upiec w temp. 200 st do miękkości po wystudzeniu oddzielić od skórki i zmiksować na mus.

    Ciasto:
    Czekoladę i masło stopić oraz przestudzić, następnie dodać cukier, jajka i mąkę przy pomocy miksera wszystko dokładnie utrzeć.
    Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, następnie rozsmarować na dnie całe ciasto.
    Piekarnik nagrzać do 180 st i zapiec ciasto około 15 minut.
  • image-0wq0a9g 2. Masa serowa:
    Ser ( u mnie zwyczajny ser z wiaderka) przełożyć do większej miski, dolać śmietanę i mus dyniowy
    przy pomocy miksera dokładnie wymieszać teraz do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas ucierając i proszek budyniowy na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać.

    Na podpieczony spód wylać cała masę serową i piec w temp. 170 st około 70-80 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • image-1cq032k 3. Wystudzony sernik posmarować masą kajmakową
    i posypać startą czekoladą, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować