SERNIK DYNIOWY

4.48 (186 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny i puszysty z serka mascarpone i jogurtu greckiego na cienkim spodzie biszkoptowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    szczypta soli
    Masa serowa:
    ok. 700 g dyni (ważonej ze skórką)
    250 g serka mascarpone
    250 g jogurtu greckiego
    5 łyżek cukru
    3 jajka
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
  • 2. pód: Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
  • 3. Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
  • 4. Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować