Wilgotny, równiutki na wierzchu, pachnący przyprawami korzennymi, w pięknym, lekko pomarańczowym, kolorze... W sam raz na świąteczny stół i powitanie wiosny
Sernik korzenny z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli nie mamy gotowego puree z pieczonej dyni, to należy je najpierw przygotować. Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Dynia będzie miękka wcześniej, ale dopiero po tak długim pieczeniu uzyskamy taki smak i aromat, jakiego potrzebujemy. Wyjmujemy, łyżką wyskrobujemy miąższ, który miksujemy blenderem. Odmierzamy 2 szklanki. Resztę możemy zużyć np. do spaghetti lub po prostu zamrozić.
2.Tortownicę o średnicy 24 cm owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wykładamy w środku papierem do pieczenia. Ciasteczka korzenne miażdżymy blenderem na proch, mieszamy z masłem i wciskamy w spód tortownicy. Wstawiamy na czas przygotowywania masy do lodówki.
3.Twaróg mielmy trzykrotnie lub używamy juz zmielonego, z wiaderka. Dodajemy puree z dyni, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, wbijamy kolejno jajka, po każdym chwilę miksując, dodajemy cukier puder i przyprawę korzenną. Dokładnie mieszamy. Masa będzie rzadka, ale taka być powinna. Wlewamy ją do tortownicy, którą umieszczamy w większym naczyniu wypełnionym wodą do 1/2 wysokości tortownicy, w której pieczemy sernik. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy w kąpieli wodnej 1,5 godziny. Nie sprawdzamy patyczkiem, bo sernik będzie cały czas "mokry" w środku. Dotykając wierzchu powinien on być sprężysty. Studzimy 10 minut w piekarniku, następnie wyjmujemy i, jak wystygnie zupełnie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia.
4.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z masłem, polewamy sernik.
Komentarze