Sernik kakaowy z rosą

0 (0 ocen)

Pyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję. Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową.

Składniki:

  • CIASTO:
    margaryna - 3/4 kostki
    żółtka -3 szt
    cukier - 0,5 szkl
    cukier waniliowy - 1 opakowanie
    mąka - 2 szkl
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    tłuszcz do formy
    MASA SEROWA:
    kakao- 2 łyżki
    3 jajka + 1 żółtko
    cukier - 3/4 szkl
    ser trzykrotnie mielony - 4 kostki
    budyń śmietankowy - 1 opakowanie
    sok z 1 cytryny
    olej - 1/2 szkl
    mleko - 2 szkl
    BEZA
    1/2 szkl cukru
    3 białka jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kakaowy z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.
  • 3. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.
  • 4. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem
  • 5. Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.
  • 6. MASA SEROWA
    Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.
  • 7. Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki.
  • 8. Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać.
  • 9. Wylewać łyżką masę na ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników,
  • Sernik kakaowy z rosą 10. masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.
    Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
  • 11. BEZA
    Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
    Zapiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować