Klasyk wśród polskich serników. Ciężki, wilgotny, pełen bakalii, z charakterystyczną kratką z ciasta i z lukrem na wierzchu. Przepis znany, choć pewnie każdy ma na niego swój własny sprawdzony sposób
Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć, posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i na 30-40 minut umieścić w zamrażalniku.
2.Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 20x30cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na równą warstwę w przygotowanej blaszce, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec w temp. 175st. przez ok. 15 minut. Pozostałą 1/3 ciasta włożyć do lodówki.
4.Rodzynki zalać wrzątkiem.
5.Ser zmielić dwu- a nawet trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka (wraz ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać 50 g cukru, ubić. W osobnym naczyniu utrzeć do białości masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając nadal, dodawać porcjami zmielony ser na przemian z żółtkami. Przed końcem ucierania dodać kilka kropel aromatu. Gdy masa zrobi się puszysta, przełożyć do niej ubitą pianę i delikatnie wmieszać ją w masę drewnianą łyżką. Odciśnięte rodzynki i skórkę pomarańczową rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy serowej. Wymieszać.
6.Na podpieczony spód wyłożyć masę. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć w 1,5cm paski i ułożyć je na wierzchu sernika w skośną kratkę. Rozmącić żółtko i posmarować nim paski.
7.Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę w temp. 175st. Pozostawić go w uchylonym piekarniku na ok. 2 godziny.
8.Przygotować lukier z podanych składników (ja ucieram go w mikserze przez o. 10 minut na najwolniejszych obrotach). Gotowym lukrem posmarować wierzch wystudzonego sernika i wstawić go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
9.* Ważne, aby składniki na masę serową były w temp. pokojowej.
10.** Sernik można spokojnie przechowywać w lodówce przez 5-6 dni .
Komentarze