Sernik krakowski

0 (0 ocen)

  • Średni

Klasyk wśród polskich serników. Ciężki, wilgotny, pełen bakalii, z charakterystyczną kratką z ciasta i z lukrem na wierzchu. Przepis znany, choć pewnie każdy ma na niego swój własny sprawdzony sposób

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - masło (zimne): 100 gramów
    - Jajko (małe): 1 sztuka
    DO SMAROWANIA BLASZKI::
    - masło: 1 łyżeczka
    MASA SEROWA::
    - biały ser tłusty (ewentualnie półtłusty; ważne, aby użyć sera dobrej jakości): 1 kilogram
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier drobny (50g + 150g): 200 gramów
    - masło (miękkie): 100 gramów
    - cukier waniliowy: 50 gramów
    - aromat rumowy lub arakowy (kilka kropli): 0.5 łyżeczki
    - rodzynki (drobne): 100 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana (czubate): 2 łyżki
    DODATKOWO::
    - żółtko surowe (do posmarowania pasków ciasta): 1 sztuka
    LUKIER::
    - cukier puder: 150 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - gorąca woda: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i na 30-40 minut umieścić w zamrażalniku.
  • 2. Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 20x30cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na równą warstwę w przygotowanej blaszce, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec w temp. 175st. przez ok. 15 minut. Pozostałą 1/3 ciasta włożyć do lodówki.
  • 4. Rodzynki zalać wrzątkiem.
  • 5. Ser zmielić dwu- a nawet trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka (wraz ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać 50 g cukru, ubić. W osobnym naczyniu utrzeć do białości masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając nadal, dodawać porcjami zmielony ser na przemian z żółtkami. Przed końcem ucierania dodać kilka kropel aromatu. Gdy masa zrobi się puszysta, przełożyć do niej ubitą pianę i delikatnie wmieszać ją w masę drewnianą łyżką. Odciśnięte rodzynki i skórkę pomarańczową rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy serowej. Wymieszać.
  • 6. Na podpieczony spód wyłożyć masę. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć w 1,5cm paski i ułożyć je na wierzchu sernika w skośną kratkę. Rozmącić żółtko i posmarować nim paski.
  • 7. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę w temp. 175st. Pozostawić go w uchylonym piekarniku na ok. 2 godziny.
  • 8. Przygotować lukier z podanych składników (ja ucieram go w mikserze przez o. 10 minut na najwolniejszych obrotach). Gotowym lukrem posmarować wierzch wystudzonego sernika i wstawić go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • 9. * Ważne, aby składniki na masę serową były w temp. pokojowej.
  • 10. ** Sernik można spokojnie przechowywać w lodówce przez 5-6 dni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować