Sernik krakowski

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik krakowski z lukrem cytrusowym, to tradycyjny świąteczny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu. Klasyczny sernik z rodzaju ciężkich i treściwych strukturą masy serowej, przygotowany z sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego, wypełniony bakaliami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche ( forma o wymiarach 20 x 30 cm )

    mąka pszenna około 270 g
    masło lub margaryna 130 g
    jajko
    szczypta soli
    cukier puder 2-3 łyżki
    rozkłócone jajko do posmarowania kratki
    Masa serowa

    ser twarogowy półtłusty 1 kg
    jajka 7 dużych
    masło 100 g
    cukier kryształ 2/3 szklanki
    skrobia ziemniaczana 2-3 kopiaste łyżki
    rodzynki 100 g + 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    Lukier

    cukier puder 1 szklanka
    skóra z pomarańczy
    sok z pomarańczy 2-4 łyżki
    pomarańcza lub mandarynka
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Przesianą mąkę z cukrem pudrem mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy jajko i zimną margarynę, wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce 15-20 minut. Następnie spód ciasta zapiekamy w temperaturze 170 °C przez 10 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią spożywczą i chłodzimy.
    Rodzynki zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odcedzamy na durszlaku. Rodzinki mieszamy z mąką ziemniaczaną, wówczas nie opadną na dno. Ser mielimy trzykrotnie. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodajemy na przemian żółtka i zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową łączymy z pianą, mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i rodzynki, mieszamy.
    Masę serową przekładamy na zapieczony spód. Pozostałą, cienko rozwałkowaną część ciasta wykrawamy radełkiem na cienkie paski. Paski układamy ukośnie tworząc kratkę, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Sernik pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 170 °C na rumiany kolor. Ciasto po upieczeniu pozostaje w piekarniku, aż całkowicie wystygnie.
    Owoc mandarynki lub pomarańczy zalewamy wrzącą wodą, następnie ścieramy skórkę. Cukier puder przesiewamy, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Wystudzone ciasto lukrujemy.

Porady

* Jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia lub praski ser biały blendujemy z żółtkami z dodatkiem 1/3 szklanki mleka, wówczas dodatkowo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować