Sernik krakowski z ciastem miodowym -poprawnie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast sernikowych, idealna zamiana cukru na miód.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    35 dag mąki
    15 dag masła
    1 jajko
    4 dag miodu
    1 dag proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    1 kg sera twarogowego „President”
    4 jajka
    35 dag cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    100 ml śmietanki 30%
    Szczypta soli
    Opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik krakowski z ciastem miodowym -poprawnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik krakowski z ciastem miodowym 1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać schłodzone masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać miód, sól i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na porcje 2/3 i 1/3, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około ½ godziny.
    Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę dodać ser, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę – wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Ciasto – 2/3 rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej blachy. Boki blachy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Przełożyć masę serową. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na powierzchni sera. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
    Ciepłe ciasto posypać wiórkami startej czekolady lub posypką czekoladową.

Porady

Sernik można udekorować polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować