Sernik krakowski z ciastem miodowym -poprawnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać schłodzone masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać miód, sól i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na porcje 2/3 i 1/3, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około ½ godziny.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę dodać ser, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę – wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać masy serowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto – 2/3 rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej blachy. Boki blachy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Przełożyć masę serową. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na powierzchni sera. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Ciepłe ciasto posypać wiórkami startej czekolady lub posypką czekoladową.
Komentarze