Sernik krakowski z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową. Z pozostałej części ciasta wyciąć radełkiem wąskie paski i ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę, posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 160stopniach. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik polukrować jedynie po jego kratce.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlewać śmietanę, wkładać partiami ser, na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem, rodzynki oraz aromat. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
3.Lukier: Składniki lukru dokładnie ze sobą połączyć. Gdyby był za rzadki, dołożyć cukru pudru.
Komentarze