Sernik krakowski z cytrynową nutą

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Puszysty i niezwykle aromatyczny sernik z kruchą, lukrowaną kratką na wierzchu,

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka otarta z jednej cytryny

    Masa serowa:
    1kg mielonego sera
    150g masła
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki śmietany 30%
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 jajek + 1 białko
    Aromat cytrynowy
    Rodzynki
    1 żółtko do posmarowania kratki

    Lukier:
    200g cukru pudru
    1 łyżka wrzącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową. Z pozostałej części ciasta wyciąć radełkiem wąskie paski i ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę, posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 160stopniach. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik polukrować jedynie po jego kratce.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlewać śmietanę, wkładać partiami ser, na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem, rodzynki oraz aromat. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
  • 3. Lukier: Składniki lukru dokładnie ze sobą połączyć. Gdyby był za rzadki, dołożyć cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować