Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Margarynę,żółtka i cukier puder ucieramy na puszystą masę i nie przerywając dodajemy na przemiennie śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do wyczerpania składników na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek,ciasto dzielimy na dwie części do pierwszej wsypujemy kakao,a do drugiej mak,mieszamy.
Masa serowa
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i dalej ucierając dodajemy porcjami ser ,następnie dodajemy śmietanę i budyń,miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno po czym delikatnie mieszamy z masą serową.
2.Blaszkę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą następnie wykładamy ciasto kakaowe ,masę serową na to ciasto z makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 70 minut.Studzimy.
3.Polewa
W garnuszku podgrzewamy śmietankę(nie gotujemy),zdejmujemy z palnika,dodajemy posiekaną czekoladę i kokos odstawiamy na 2 minuty,po tym czasie dokładnie mieszamy do powstania gładkiego sosu.
Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.Posypujemy perełkami.
Komentarze