Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Zawinąć w folię spożywczą (każdą część osobno) i odstawić na 30 minut do zamrażalnika.
MASA SEROWA
Ser z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, żółtkami i proszkiem budyniowym przełożyć do miski. Dobrze razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej przełożyć ubite białka i drewnianą łyżką delikatnie ze sobą połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25/39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Na to wyłożyć masę serową i na nią zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze