Sernik królewski

0 (0 ocen)

bardzo smaczny, delikatny serniczek

Składniki:

  • CIASTO

    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    3 żółtka

    MASA SEROWA

    1,3 kilograma sera twarogowego śmietankowego 3-krotnie mielonego
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe
    12,5 dag masła
    4 żółtka
    7 białek
    szczypta soli

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Zawinąć w folię spożywczą (każdą część osobno) i odstawić na 30 minut do zamrażalnika.

    MASA SEROWA

    Ser z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, żółtkami i proszkiem budyniowym przełożyć do miski. Dobrze razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej przełożyć ubite białka i drewnianą łyżką delikatnie ze sobą połączyć.

    Blaszkę o wymiarach 25/39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Na to wyłożyć masę serową i na nią zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy