Sernik krówkowy

4.49 (183 ocen)

Sernik krówkowy jest ciężki, zbity i słodki - czyli taki jaki sernik być powinien.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
    1 puszka masy krówkowej
    3 jajka L
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g masła
    100g herbatników + 2-3 do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).
  • 2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia.
  • 4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować