Sernik idealny

4.49 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wysoki, wilgotny i puszysty sernik, w dodatku nie trzeba się obawiać, że opadnie - po prostu sernik idealny! Najlepszy w smaku!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy

    1kg białego sera białego śmietankowego
    1,5 szklanki cukru pudru
    500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu waniliowego
    6 jajek
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

    Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego.
  • 2. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika.
  • 3. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Sernik piekę z termoobiegiem W trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jak to mówi moja ciocia, jajka na sernik mają leżeć dobę poza lodówką. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika Ser typu "kiełbasa" to tłusty twaróg mielony, bardzo różni się konsystencją i smakiem od "wiaderka". Jeśli chcecie dodać brzoskwinie, to powinny być one mocno osuszone, takie prosto z puszki też można dodać, ale wtedy dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować