Sernik Izaura - trzy kolory

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Izaura to pyszny kremowy sernik na czekoladowym spodzie, polany również czekoladową polewą. wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Trzy kolory powstały przypadkiem, ale był to strzał w dziesiątkę!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szkl. mąki
    1 i 1/3 szkl. cukru
    1 margaryna
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    4 jaja
    5 łyżek wody

    I masa serowa:
    ok. 80-90 dag twarogu
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1/2 kostki masła
    2-3 łyżki masy (w przepisie)

    II masa serowa:
    ok. 80-90 dag twarogu
    3-4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik izaura - trzy kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy do rondelka, wsypujemy cukier i kakao, dolewamy wodę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotujemy 5 min. Po zestawieniu z gazu wsypujemy cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy i odlewamy około 1/2 szkl. masy (na polewę). Masę studzimy.
    Do ostudzonej masy dodajemy żółtka.
  • 2. I masa serowa: Twaróg mielimy w maszynce (minimum 1 raz, a najlepiej 2 razy). Masło ucieramy, dodajemy twaróg i miksujemy dodając po 1 jajku oraz stopniowo dosypując cukier. Dodajemy 2-3 łyżki masy czekoladowej i ponownie miksujemy.
  • 3. II masa serowa: Twaróg mielimy w maszynce, ucieramy z jajkami dodając je po jednym, łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • 4. Pozostałą masę czekoladową mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i ubitą pianą z białek.
  • 5. Na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą.
  • 6. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
  • 7. Gorący sernik polewamy odlaną masą, rozprowadzamy. Można też posypać kolorowymi perełkami lub wiórkami kokosowymi. Całość studzimy.

Porady

Jeśli masa do polania za bardzo zgęstnieje można ją podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować