Sernik jogurtowy

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki i puszysty sernik z jogurtów greckich o konsystencji pianki, polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    3 szklanki mąki
    7 żółtek
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Masa jogurtowa:
    3 duże jogurty greckie po 400 g
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    7 białek
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Pianka

Sernik jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Dwie części dać do lodówki, a jedną część do zamrażarki na pół godziny. Dwie części z lodówki połączyć, rozwałkować i wylepić nią blaszkę o wym. 21x33 cm.
  • 2. Białka ubić z cukrem, dodać budynie w proszku oraz jogurty, wszystko wymieszać i wylać na ciasto.
  • 3. Na masę jogurtową zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec ok 40-50 minut w temp.180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do masy jogurtowej można dodać brzoskwinie, rodzynki czy żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować