Sernik jabłko-mięta

0 (0 ocen)

Orzeźwiający sernik na zimno, słodko- kwaśny z nutą mięty, w sam raz na letnie upały.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Masa serowo-miętowa:
    serek waniliowy słodzony (wiaderko 1 kg)
    galaretka agrestowa
    2 łyżki żelatyny
    400 g jogurtu naturalnego greckiego
    25 kropli ekstraktu z mięty
    barwnik spożywczy zielony

    Masa jabłkowo-cytrynowa :
    600 g jabłek (u mnie papierówki)
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody
    galaretka cytrynowa
    1 łyżka żelatyny
    200 g jogurtu naturalnego greckiego
    1 duża cytryna

    Dodatkowo :
    opakowanie 150 g okrągłych biszkoptów
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jabłko-mięta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy , obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, podlewamy wodą na patelni lub w rondlu z grubym dnem, przykrywamy nakrywką i dusimy, aż się rozpadną.Dodajemy cukier i smażymy odkryte ok. 10-15 minut, często mieszając.mus jabłkowy odstawimy i studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
    Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
    Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
  • 3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
    Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
    Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
    Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
    Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
    Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
    Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.

Porady

Mus jabłkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować