sernik jagodowo-śmietankowy...

0 (0 ocen)

idealny deser bez pieczenia na gorące dni i nie tylko

Składniki:

  • Składniki na spód:
    100 g ciastek maślanych
    60 g masła

    Masa serowa:
    700 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
    1 łyżka soku z cytryny
    mała śmietana kremówka
    3/4 szkl drobnego cukru
    2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
    1 szklanka jagód

Sernik jagodowo-śmietankowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówką i sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła),
    cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki
  • 3. Jagody zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawic ponownie do lodówki.
  • sernik 4. Do drugiej dodać jagody i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylac jagodową. Wstawic do lodówki najlepiej na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy