idealny deser bez pieczenia na gorące dni i nie tylko
Składniki:
Składniki na spód:
100 g ciastek maślanych
60 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
1 łyżka soku z cytryny
mała śmietana kremówka
3/4 szkl drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka jagód
Sernik jagodowo-śmietankowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówką i sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła),
cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki
3.Jagody zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawic ponownie do lodówki.
4.Do drugiej dodać jagody i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylac jagodową. Wstawic do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze