Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto które wszystkim smakuje

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    margaryna -1 kost
    cukier -3 łyżki
    żółtka jaj -4 szt
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    mąka -3 szkl
    MASA SEROWA:
    zmielony twaróg -50 dag
    śmietana 18% -1 szkl
    cukier puder -0,5 szkl
    cukier waniliowy -1 opak
    żółtko -1 szt
    cukier kryształ -3 łyżki
    MASA JAGODOWA:
    Jagody mrożone -30 dag
    żelatyna -3 łyżki.

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto,podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut. Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
  • 2. MASA SEROWA:
    Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pódrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem kryształem, dodać do masy serowej, dobrze zmiksować.
  • 3. MASA JAGODOWA: Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połowę dodać do kremu, resztę do jagód.
  • Sernik jagodowy 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto masa serowa masa jagodowa ciasto Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy