Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mamy z żoną wiele wspólnych pasji. Jedną z nich jest gotowanie. Sporo przepisów przywozimy z zagranicy.

Składniki:

  • Na spód:
    ● 9 całych ciemnych herbatników maślanych
    ● 1/2 szkl. płatków owsianych
    ● 3 łyżki brązowego cukru
    ● szczypta soli
    ● 5 łyżek roztopionego masła
    ● łyżeczka olejku wanil.
    Nadzienie:
    ● czubata łyżka żelatyny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 35 dag serka kremowego (o temp. pokojowej)
    ● 1 szkl. gęstej kremówki
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 3 szkl. jagód
    Na wierzch:
    ● 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki
    ● łyżka cukru
    ● 2 szkl. jagód
    ● 2/3 szkl. dżemu jagodowego

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki rozdrabniamy, mieszamy z cukrem, solą, płatkami i olejkiem i zagniatamy z masłem. Wylepiamy dno tortownicy (śr. 23 cm). Pieczemy ok. 12 minut (na złoto) w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Nadzienie: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę miksujemy z cukrem, serkiem i sokiem z cytryny. Nie przerywając miksowania, dodajemy jagody, a następnie stopniowo gorącą żelatynę. Wykładamy na spód. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Sernik oddzielamy nożem od ścianek tortownicy, zdejmujemy obręcz.
  • 3. Wierzch: kremówkę ubijamy z cukrem, wykładamy na sernik, rozsmarowujemy. Dżem podgrzewamy, mieszamy z jagodami i wykładamy na wierzch, zostawiając 1-cm wolny brzeg. Chłodzimy minimum godzinę (najlepiej dobę).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Komentarze

Podobne przepisy