Sernik jagodowy z pianką Chia

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać dom więc polecam przygotować ten sernik który nie wymaga pieczenia a w dodatku po przekrojeniu ładnie się prezentuje.

Składniki:

  • Masa serowa:
    650 gram sera białego półtłustego
    500 ml. Śmietany 36%
    4 łyżek cukru pudru
    1,5 szklanki jagód
    2 łyżki cukru waniliowego
    6 łyżeczek żelatyny
    Pianka z Chia:
    2 puszki mleka kokosowego
    8 łyżek nasion Chia
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    Spód:
    200 gram markizów o smaku chałwy
    100 gram masła
    Dodatkowo:
    0,5 szklanki śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    Kilka markizów do dekoracji
    Borówki lub jagody do dekoracji
    Tortownica 18 cm.
    Tortownica 22 cm.
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Pianka

Sernik jagodowy z pianką chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia , dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy. Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy. Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do masy, miksujemy.
  • 3. Kilka łyżek masy wykładamy na spód z ciasteczek, piankę z chia wyjmujemy z tortownicy, układamy na masie serowej. Pozostała część masy przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch sernika. Na każdej rozetce z bitej śmietany układamy borówki, markizy kroimy na pół, układamy na serniku między rozetkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować