Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser: ser mielimy (wystarczy jeden raz), miksujemy z proszkiem budyniowym, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, jajkiem, żółtkami, masłem i mlekiem na jednolitą masę. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy orzechy a do drugiej cukier waniliowy i 2-3 krople aromatu waniliowego. Oddzielnie dokładnie mieszamy.
2.Blaszkę (standardowa wielkość) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę serową z orzechami wykładamy na blaszkę (ja miałam 40x27cm), wyrównujemy powierzchnię i wykładamy ser waniliowy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie robimy pianę.
3.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dosypujemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na ser, zapiekamy jeszcze 10 minut.
Komentarze