Sernik orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Najlepiej włożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć przy pomocy wałka. Masło roztopić i gorące dodać do rozkruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać.
2.Spód tortownicy (śr 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki wyłożyć do tortownicy i wykleić jej spód. Wstawić do lodówki.
3.Przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser. Na końcu dodać budyń. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dokładnie wmieszać krem czekoladowy. Do drugiej wmieszać zmielone orzechy laskowe.
4.Do tortownicy z herbatnikami na spodzie wyłożyć masę czekoladową, a na nią masę czekoladową (można też w odwrotnej kolejności).
5.Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
6.Przygotować polewę. Śmietanę, cukier i krem czekoladowy wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą polać sernik. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze