Sernik otulony kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczny, kremowy, pyszny. Od lat gości na rodzinnych imprezach i jest numerem jeden.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka smalcu
    150 g margaryny
    4 żółtka (białka zostawiamy do piany)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1,20 kg białego półtłustego sera
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe
    0,5 szklanki oleju
    3 szklanki mleka (ja daję 0,5%)
    1 szklanka cukru

    Kokosowa pierzynka:

    4 białka
    5 łyżek cukru
    60 g wiórek kokosowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik otulony kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść, wyłożyć na blachę 39x24 cm. Wyciągnąć brzegi
  • 2. Ser zemleć na maszynce w zależności od konsystencji raz lub dwa.
    4 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem
    Dodać resztę skłądników.
    Masę wylać bezpośrednio na ciasto. Piec 50 minut w 180*C
  • image-228asej 3. Białka ubić z cukrem. Dodać wiórka
    Wylać równomiernie na podpieczone ciasto z serem i piec jeszcze ok 10-15 min aż uzyskamy lekko złoty kolor.

Porady

Masa serowa początkowo będzie płynna, ale spokojnie - podczas pieczenia dobrze zastyga. Nie radzę używać sera z wiaderka. Można zwiększyć ilość wiórek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować