Wyśmienite połączenie masy serowej ze słodką nutellą i kwaśną żurawiną, na ciasteczkowym spodzie. Smaki doskonale się uzupełniają tworząc pyszną całość :)
Składniki:
kruchy spód:120g masła
200g kakaowych herbatników
masa serowa: 1 kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
4 łyżki kremu czekoladowego, np.nutella
5 jajek
1 szklanka cukru
1 op.budyniu waniliowego
Sernik łaciaty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: ciastka zmiksuj na pył (lub rozgnieć wałkiem) i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem. Ciastem wylep dno tortownicy ( o śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Piecz 10 minut w 180 st.
2.Żurawinę opłukaj, oczyść, przełóż do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż owoce rozpadną się, a masa zgęstnieje. Następnie zmiksuj, ewentualnie przecedzić przez sito z cząstek owoców.
3..Masa serowa: żółtka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodawaj łyżkami ser i proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą. Ciasto podziel na trzy części, do jednej dodaj nutellę, do drugiej mus z żurawiny, trzecią pozostaw białą, wymieszaj.
4.Na podpieczony, ciasteczkowy spód wylewaj na przemiennie raz masę białą, raz czekoladową, tworząc zebrę lub łatki. Piec 15 minut w 180 st.
5.Po tym czasie wyłóż mus serowo- żurawinowy i piecz jeszcze 50 minut w 160 st. Studź w uchylonym piekarniku. Dowolnie udekoruj. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego :)
Porady
* mus żurawinowy jest kwaśny, dosładzamy według własnych upodobań
Komentarze