Sernik lekki jak piórko

0 (0 ocen)

  • 30 min

To naprawdę niesamowity przepis, który dostałam od przyjaciółki, sernik jest lekki, puszysty i delikatny, już nie chcę jeść innego a przepis przechowuję jak cenny skarb :-)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
    Ciasto kruche:
    200 g mąki
    100 g zimnego masła
    75 g cukru
    1 jajko
    1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa
    500 g chudego zmielonego serka białego
    100 g cukru
    paczuszka cukru waniliowego
    1 filiżanka oleju
    1 jajko
    2 żółtka
    sok z 1 cytryny
    1 budyń waniliowy
    0,5 litra chudego mleka (1,5%)
    puszka mandarynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik lekki jak piórko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek z podanych składników zagniatamy szybko ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • 2. Ser, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, sok z cytryny, proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodajemy olej oraz powoli mleko. Masa będzie dość rzadka więc można zrezygnować z miksera i mieszać masę rózgą. Na koniec dodajemy odsączone mandarynki, całość mieszamy.
  • 3. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę, na ciasto wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu 170 stopni
  • 4. Pieczemy ok. godzinę, można łatwo sprawdzić czy sernik jest upieczony wtykając patyczek w sam środek ciasta. Jeśli ser jest ścięty, ciasto jest gotowe, można wyłączyć piekarnik i zostawić w środku do wystygnięcia. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

Porady

Mandarynki można zastąpić np. brzoskwiniami, gruszkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować