To naprawdę niesamowity przepis, który dostałam od przyjaciółki, sernik jest lekki, puszysty i delikatny, już nie chcę jeść innego a przepis przechowuję jak cenny skarb :-)
30 min
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g zimnego masła
75 g cukru
1 jajko
1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
500 g chudego zmielonego serka białego
100 g cukru
paczuszka cukru waniliowego
1 filiżanka oleju
1 jajko
2 żółtka
sok z 1 cytryny
1 budyń waniliowy
0,5 litra chudego mleka (1,5%)
puszka mandarynek
Sernik lekki jak piórko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek z podanych składników zagniatamy szybko ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
2.Ser, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, sok z cytryny, proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodajemy olej oraz powoli mleko. Masa będzie dość rzadka więc można zrezygnować z miksera i mieszać masę rózgą. Na koniec dodajemy odsączone mandarynki, całość mieszamy.
3.Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę, na ciasto wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu 170 stopni
4.Pieczemy ok. godzinę, można łatwo sprawdzić czy sernik jest upieczony wtykając patyczek w sam środek ciasta. Jeśli ser jest ścięty, ciasto jest gotowe, można wyłączyć piekarnik i zostawić w środku do wystygnięcia. Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Porady
Mandarynki można zastąpić np. brzoskwiniami, gruszkami
Komentarze