Sernik majonezowy w biszkopcie

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik z majonezem i kawałkami czekolady w podwójnie pieczonym biszkopcie .Mój autorski pomysł na nie banalne ciasto które zaskoczy swym smakiem i wyglądem nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki:

  • Składniki na tradycyjną( silikonową) keksówkę

    Biszkopt:
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej

    Masa serowa:
    250g. chudego twarogu
    4 czubate łyżki dobrej jakości majonezu
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40g.)
    1/2 tabliczki schłodzonej mlecznej czekolady

    Polewa:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka

    Poncz:
    4 łyżki soku z cytryny
    5 kropel aromatu śmietankowego

    folia aluminiowa



    Ewentualnie masło i bułka tarta do natłuszczenia , wysypania keksówki przed pieczeniem biszkopta jeśli nie posiadamy silikonowej.
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Majonez

Sernik majonezowy w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na puch.
    Dodajemy cukier miksujemy aż się rozpuści ( białka staną się szkliste)
    Kolejno dodajemy po łyżce oleju oraz żółtka.
    Wyłączamy mikser , wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników.
    Masę wylewamy do keksówki , pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st , sprawdzając biszkopt suchym patyczkiem.
    Upieczony wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Masa serowa:Ser, majonez ,jajko , cukier puder oraz budyń przekładamy do miski.
    Miksujemy całość blenderem na gładką masę.
    Czekoladę kroimy w małą kostkę.
    Dodajemy ją do masy serowej , delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Poncz: składniki dokładnie mieszamy razem
  • 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 podłużne blaty.
    Dolny oraz środkowy nasączamy od wierzchu ponczem.
    Przekładamy z powrotem dół do keksówki , nakładamy masę serową , czynność powtarzamy ze środkowym biszkoptem.
    Ostatni biszkopt nakładamy na wierzch ,ciasto przykrywamy folią aluminiową.
    Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 5. Upieczony sernik odstawiamy na 4-5 h. lub na noc my masa dokładnie zastygła.
  • 6. Polewa:Czekoladę waz z mlekiem rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    Polewamy nią gotowe ciasto.
    Odstawiamy ponownie do lodówki dokładnie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować