Sernik z majonezem i kawałkami czekolady w podwójnie pieczonym biszkopcie .Mój autorski pomysł na nie banalne ciasto które zaskoczy swym smakiem i wyglądem nie jedno wybredne podniebienie.
Sernik majonezowy w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na puch.
Dodajemy cukier miksujemy aż się rozpuści ( białka staną się szkliste)
Kolejno dodajemy po łyżce oleju oraz żółtka.
Wyłączamy mikser , wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników.
Masę wylewamy do keksówki , pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st , sprawdzając biszkopt suchym patyczkiem.
Upieczony wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy do wystudzenia.
2.Masa serowa:Ser, majonez ,jajko , cukier puder oraz budyń przekładamy do miski.
Miksujemy całość blenderem na gładką masę.
Czekoladę kroimy w małą kostkę.
Dodajemy ją do masy serowej , delikatnie mieszamy łyżką.
3.Poncz: składniki dokładnie mieszamy razem
4.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 podłużne blaty.
Dolny oraz środkowy nasączamy od wierzchu ponczem.
Przekładamy z powrotem dół do keksówki , nakładamy masę serową , czynność powtarzamy ze środkowym biszkoptem.
Ostatni biszkopt nakładamy na wierzch ,ciasto przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
5.Upieczony sernik odstawiamy na 4-5 h. lub na noc my masa dokładnie zastygła.
6.Polewa:Czekoladę waz z mlekiem rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Polewamy nią gotowe ciasto.
Odstawiamy ponownie do lodówki dokładnie zastygła.
Komentarze