Sernik malinowy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszyć herbatniki. Rozpuścić masło, dodać 1 łyżkę whisky. Wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować masłem. Spód tortownicy wyłożyć masą herbatnikową, dokładnie ugnieść i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ubić ser z cukrem. Kremówkę z whisky ubić na sztywno, wmieszać do sera. Rozprowadzić na herbatnikowym spodzie i schłodzić całość w lodówce. Wymieszać whisky z miodem, namoczyć w tym maliny przez ok. 30 minut. Odcedzić maliny. Będzie potrzebne ok. 100ml soku, jeśli wydzieli się mniej należy do tej ilości uzupełnić whisky. 50 ml soku wymieszać z arrowroot, tak aby otrzymać pastę. Pozostały sok wymieszać z cukrem, podgrzać prawie do wrzenia, wmieszać pastę, podgrzewając mieszać, aż glazura stanie się lepka. Wówczas wmieszać maliny i odstawić do przestudzenia. Rozprowadzić polewę malinową na serniku. Ubić na sztywno śmietanę z łyżeczką whisky i udekorować sernik. Tuż przed podaniem skropić łyżeczką whisky.
Komentarze