Sernik malinowy z whisky

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni szkockiej

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 125 gramów
    - herbatniki digestive: 250 gramów
    - szkocka whisky: 1 łyżka
    - serek kremowy: 250 gramów
    - drobny cukier: 60 gramów
    - śmietana kremówka 36%: 280 gramów
    - szkocka whisky: 1 łyżka
    - maliny: 250 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - szkocka whisky: 1 łyżka
    - arrowroot lub mąka kukurydziana: 3 łyżeczki
    - drobny cukier: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 30%: 10 łyżek
    - szkocka whisky: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik malinowy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć herbatniki. Rozpuścić masło, dodać 1 łyżkę whisky. Wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować masłem. Spód tortownicy wyłożyć masą herbatnikową, dokładnie ugnieść i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ubić ser z cukrem. Kremówkę z whisky ubić na sztywno, wmieszać do sera. Rozprowadzić na herbatnikowym spodzie i schłodzić całość w lodówce. Wymieszać whisky z miodem, namoczyć w tym maliny przez ok. 30 minut. Odcedzić maliny. Będzie potrzebne ok. 100ml soku, jeśli wydzieli się mniej należy do tej ilości uzupełnić whisky. 50 ml soku wymieszać z arrowroot, tak aby otrzymać pastę. Pozostały sok wymieszać z cukrem, podgrzać prawie do wrzenia, wmieszać pastę, podgrzewając mieszać, aż glazura stanie się lepka. Wówczas wmieszać maliny i odstawić do przestudzenia. Rozprowadzić polewę malinową na serniku. Ubić na sztywno śmietanę z łyżeczką whisky i udekorować sernik. Tuż przed podaniem skropić łyżeczką whisky.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować