Sernik marchewkowo-mandarynkowy

0 (0 ocen)

Aromatyczny sernik z dodatkiem marchewki i skórki z mandarynek smakuje niesamowicie.

Składniki:

  • 1 kg tłustego białego sera, zmielonego
    5 jajek
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    5 łyżek mąki kokosowej
    2 szklanki cukru
    kieliszek białego rumu
    200 g drobno startej i odciśniętej z soku marchewki
    skórka otarta z 3 mandarynek
    szczypta soli

    2 tabliczki białej czekolady
    2-3 łyżki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik marchewkowo-mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując szklankę cukru.
  • 2. W drugiej misce mieszamy ser z żółtkami, budyniem, resztą cukru, rumem, marchewką i skórką z mandarynek.
  • 3. Do masy serowej przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 4. Masę serową przekładamy to tortownicy(26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 2 godzin. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. W garnuszku rozpuszczamy czekolady z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto. Dodatkowo sernik możemy posypać kolorową posypką i ozdobić różyczkami ze skórki mandarynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowo-marchewkowo-kakaowy

To może cię zainteresować